“B18, wa is da?!”

Wel, dat is het allereerste label voor een verantwoorde verkoop. Wil je er meer over weten? Check de vragen hieronder!

Hé, de verkoper vraagt mijn ID-kaart, moet ik die geven?

Vragen staat vrij maar jij bent niet verplicht jouw ID-kaart te tonen. Enkel wanneer de politie die vraagt, ben je verplicht die te geven. Maar er zijn consequenties als je jouw ID niet wil geven aan de winkelier. Hij mag namelijk wel weigeren jou producten te verkopen als hij twijfelt over jouw leeftijd.

Hé, waarom mag ik geen tabak- of nicotineproducten kopen als ik nog geen 18 jaar ben?

Wel daar is een heel duidelijke wetenschappelijke verklaring voor. Jonge rokers hebben immers een grotere kans op een nicotineverslaving dan volwassenen. Bovendien loop je als je jonge roker meer kans op hersenschade. Het is dus in je eigen voordeel dat de verkoper deze producten niet aan minderjarigen verkoopt.

Hé, kan ik een boete krijgen als ik toch alcohol, gokspelen of tabak koop?

Neen, jij niet, maar de verkoper wel. Daarom mag de verkoper jou vragen om je ID-kaart te tonen om na te gaan of jij volwassen bent. Niemand krijgt toch graag een boete? Ook de verkoper niet. Dus vraagt hij jou om een ID-bewijs, gewoon eventjes geven dus. Wil je die niet geven, dan zal hij ook niets verkopen wat enkel voor meerderjarigen bestemd is.

Hé, één sigaretje kan toch geen kwaad?

Toch wel, cijfers tonen aan dat de helft van de jongeren die zichzelf een gelegenheidsroker noemt, binnen het jaar elke dag rookt. De winkelier is geen pester door jou geen tabak te verkopen. Hij denkt gewoon aan jouw gezondheid!

Hé, waarom mag ik als minderjarigen niet gokken?

Heel eenvoudig, het is bedoeld voor meerderjarigen. Ook hier: het heeft niets met pestgedrag te maken. Gokken kan erg verslavend zijn en hersenen van minderjarigen zijn nu eenmaal nog in volle ontwikkeling. Dat zorgt ervoor dat zij nog gevoeliger zijn voor verslavingen. En eens je verslaafd bent is het ook extra moeilijk om ervan af te geraken.

Hé, waarom is B18 eigenlijk nodig?

Om jullie te beschermen! Krantenwinkels zijn winkels die de afgelopen jaren enorm geëvolueerd zijn. Ze verkopen al lang niet meer enkel kranten en tijdschriften. Op tal van producten staat een minimumleeftijd. Dankzij B18 wordt een verantwoorde verkoop gerealiseerd en wordt er gesensibiliseerd naar jongeren én volwassenen.

Hé, waarvoor staat B18?

Je leest B18 op zijn Engels, dus Be eighteen. Letterlijk vertaald betekent dat dus “wees 18”. Tegelijk staat de B ook voor België. Dat wijst op het nationale karakter van het label.